Un treball sobre el dipòsit de locomotores de vapor de Móra la Nova guanya el XIX Premi d’Assaig Artur Bladé
L’obra de Joan Alberich, doctor en Geografia per la UAB, aborda l’estudi des de la perspectiva arquitectònica, la tècnica i la social.
El text guanyador del XIX Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila ha estat El dipòsit de locomotores de vapor de Móra la Nova. Una història tècnica, social i humana del Dr. Joan Alberich González. El jurat, format per representants de centres acadèmics i universitaris de prestigi, ha escollit aquest treball entre les sis obres que s’havien presentat a la convocatòria, centrades en la recerca sobre la comarca de la Ribera d’Ebre. Joan Alberich González és doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona i professor del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. Entre altres temes, s’ha especialitzat en l’estudi de la xarxa ferroviària a Espanya i és autor un gran nombre de publicacions i aportacions a congressos i jornades nacionals i internacionals. En el cas de l’estudi premiat, l’autor aborda el subjecte d’anàlisi des de tres perspectives complementàries: l’arquitectònica, la tècnica i la social.
El premi, organitzat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE), és de caràcter biennal, està dotat amb 2.500 euros. El reconeixement també inclou la publicació de l’obra guanyadora, que s’ha presentat ja editada amb el número 17 dins de la col·lecció Daliner, la mateixa nit del lliurament, amb el suport del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya. L’obra va ser un encàrrec de l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial per tal de recuperar la història del dipòsit de locomotores que va existir a Móra la Nova. El projecte ha comptat també amb l’ajut específic del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i de l’Institut Ramon Muntaner (IRMU).
La 19a convocatòria del Premi d’Assaig Artur Bladé Deseumvila ha estat una de les edicions més concorregudes dels darrers anys. La cerimònia de lliurament s’ha celebrat aquest divendres 15 de novembre al vespre a la cotxera del Museu del Ferrocarril de Móra la Nova. L’acte ha estat presidit per la directora de l’Institut Ramon Muntaner, Sra. M. Carme Jiménez i ha comptat amb el Sr. Jaume Perarnau, director del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, com conferenciant d’honor. A més, han intervingut l’alcalde de Móra la Nova, el president de la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, el president del CERE, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El Premi d’Assaig porta el nom del president honorari del CERE, l’escriptor de Benissanet Artur Bladé i Desumvila, un dels màxims exponents de la literatura de la memòria i els dietaris en llengua catalana, sobretot en relació amb l’exili posterior a la guerra civil. Artur Bladé va jugar un paper clau en la fundació del centre d’estudis de la seva comarca i per aquest motiu l’entitat el reconeix com el seu president honorari i li dedica el guardó més important que atorga.