I després del centenari, què?
Aquest diumenge es va posar punt final als actes de commemoració del Centenari de l’arribada del tren a Olot. Durant un mes just, del 28 d’octubre al 27 de novembre, la capital de la Garrotxa ha acollit actes de tota mena amb l’objectiu de difondre la memòria del tren i fomentar-ne el seu coneixement: el retorn de la locomotora 22, la construcció de la maqueta de l’estació d’Olot, la realització del documental “El tren d’Olot”, l’edició del conte “1911”, diverses exposicions i conferències, circulacions de tren tripulat, tallers per la mainada, visites escolars i de gent gran a la locomotora, etc.
La valoració que des de l’Associació Amics del Tren Olot-Girona en fem és enormement positiva. Estem molt satisfets de la gran participació de la ciutadania olotina i de les nombroses visites que hem rebut de gent de fora de la comarca. Igualment també estem gratament sorpresos del ressò que ha tingut l’esdeveniment a internet. L’objectiu principal era fer reviure de nou el tren d’Olot i ho hem aconseguit amb escreix. Les cares de satisfacció de grans i petits mentre contemplaven en viu locomotora 22 no seran fàcils d’oblidar i, pel bé de tothom, hem de procurar no oblidar-les.
Més enllà d’aquesta satisfacció col·lectiva, la celebració del centenari també ha servit per crear consciència de la importància que va tenir aquest tren en el desenvolupament de la ciutat i per despertar l’interès de la ciutadania olotina a mantenir la màquina al municipi. I precisament aquest és un dels objectius actuals de l’associació: aconseguir que la màquina es quedi de manera permanent a Olot.
A l’Associació Amics del Tren Olot-Girona tenim clar que el lloc més adient per ubicar de forma definitiva la locomotora 22 és el recinte de l’antiga estació d’Olot, on la màquina va viure els seus dies de glòria. A més, cal remarcar que l’exposició de la màquina i vagons en aquest indret ja està contemplada en el projecte de creació del futur Centre d’Interpretació del Ferrocarril Olot-Girona. Aquest centre, que té com a ubicació prevista l’edifici de l’antiga estació, permetrà fer un recorregut permanent per la història del tren d’Olot i acollirà tant el fons documental, bibliogràfic i audiovisual com la col·lecció d’objectes d’aquest ferrocarril. També allotjarà una gran maqueta totalment operativa de la línia ferroviària d’Olot a Girona, que a hores d’ara ja es troba en construcció. El projecte, a més, contempla la construcció d’un parc ferroviari per a tren tripulat i la recuperació d’un tram de l’antiga línia ferroviària amb la finalitat de que hi circuli un tren turístic.
De moment, ja tenim el compromís de l’Ajuntament de treballar per tal que la locomotora resti definitivament a la ciutat i en breu iniciarem les converses per tal d’establir les bases del futur centre d’interpretació. Esperem que ben aviat es pugui fer realitat el somni de molts olotins i de molts afeccionats al ferrocarril d’arreu.
Podeu veure els darrers vídeos i notícies dels actes de cloenda del Centenari del Tren d’Olot anant a l’enllaç www.trenolot.cat