Conferència Plan Tren 2020

Logo AAFCBDivendres 14 de Juny a les 19:00 hores a la Sala d’Actes de Can Gili Nou, a carrèc de Ricard Riol

Que es el “PLA TREN 2020”, després de tres anys, surt a la llum un extens diagnòstic del tren a l’Estat espanyol amb propostes de futur, elaborat per l’Associació de Promoció del Transport Públic (PTP).

Sota el nom Projecte Tren 2020, se situa de nou el ferrocarril com un element clau per millorar la situació ambiental i social del transport, que actualment depèn en excés de la carretera i dels combustibles fòssils.

El transport per als propers anys ha de ser més sostenible, eficient, segur i equitatiu. I per això, el projecte proposa un nou full de ruta basat en la combinació de plans de serveis (2013-2020) i actuacions en la infraestructura (2013-2030).

El document posa l’accent en el servei i la mobilitat quotidiana de les persones, en comptes de prioritzar les línies d’alta velocitat. Es a dir, un model que respongui a les necessitats de mobilitat metropolitana, quotidiana i de mercaderies.

També cal abandonar el plantejament de suprimir els serveis considerats “deficitaris” basant-se en l’ocupació actual sense haver aplicat abans models de baix cost i polítiques d’estímul de la demanda, com han fet nombrosos operadors ferroviaris de la UE.

Optimitzar la inversió en infraestructures

D’altra banda, en matèria d’infraestructures es proposa una adaptació a la crisi econòmica amb inversions més moderades i estratègiques. Es proposa una reducció de les inversions anuals en infraestructurapropera al 50% apostant per les línies mixtes en comptes de les d’alta velocitat exclusives de viatgers així com una important electrificació del transport ferroviari.

Amb una major adaptació a la demanda, millor gestió energètica i introduint canvis en el disseny dels vehicles, el tren pot acostar-se a les emissions zero de CO2.