Conferència: “Novetats del MFC: nou projecte museístic i exposició sobre art i ferrocarril”
El proper dijous 16 de desembre de 2021 a les 18:30 hores es realitzarà una videoconferència amb el títol “Novetats del MFC: nou projecte museístic i exposició sobre art i ferrocarril”, a càrrec de Pilar García Fuertes, directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya i Jordi Font-Agustí, comissari de l’exposició sobre el ferrocarril a l’art i a la literatura catalanes, organitzada per Engitren.
Un museu com el Museu del Ferrocarril de Catalunya requereix una innovació constant per tal de ser atractiu a les noves generacions, actualitzar els seus mètodes de treball i posar al dia el seu llenguatge museístic. Després de complerta rehabilitació de les històriques naus dels tallers de Vilanova i de la creació de la nau panoràmica, ara s’ha posat en marxa el disseny i implantació d’un projecte museogràfic que vol mostrar el paper del ferrocarril en la innovació i la sostenibilitat i que serà explicat amb detall per la directora.
La ponència serà presentada per Pilar García Fuertes, directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya i Jordi Font-Agustí, comissari de l’exposició sobre el ferrocarril a l’art i a la literatura catalanes.
Pilar García Fuertes. És llicenciada en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Barcelona i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni i Lideratge, els dos per la UB. A Renfe va exercir de Delegada de Comunicació, Gerent d’Estacions i de responsable del Corredor Transversal i del Corredor Mediterrani, en aquest càrrec va encarregar-se de la implantació del servei EUROMED. Des de 1998 és Directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya. És coordinadora del Consell Assessor del Màster de Sistemes Ferroviaris i Tracció Elèctrica de la UPC, professora col·laboradora d’aquest Màster i del de Innovació Turística i cultural de la UB. És vocal de la Junta de Museus de la Generalitat de Catalunya.
Jordi Font-Agustí. Enginyer i filòleg. Ha impartit a la UPC el curs “Història de la tecnociència a través de les arts” i ha pronunciat diverses conferències sobre la representació del ferrocarril a la literatura i a les arts plàstiques. Manté el blog arteyferrocarril.blogspot.com i publica un article mensual sobre aquest tema a la revista Vía Libre de la Fundación de los Ferrocarriles Españoles. És membre d’Engitren. En el terreny de la ficció, ha publicat, entre d’altres, les novel·les Contracorrent (premi El Lector de l’Odissea 2000), Traficants de llegendes (Premi UPC de Ciència-Ficció 2003), La febre del vapor (Premi de Narrativa de Ciència-Ficció Manuel de Pedrolo 2010 i Premi Ictineu 2012) i L’herència japonesa (2017).
Ateses les condicions imposades per la Covid-19, la sessió es farà per via telemàtica. Cal que us inscriviu com sempre tal com s’indica més avall. És condició indispensable per poder rebre la corresponent invitació per a la connexió via Zoom.